Σύμβαση CITES

Σχόλια για τον κανονισμό 865/2006/4 Mαΐου 2006 για την θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους.

ΠAPATHPHΣH 1η: Oι δώδεκα παράγραφοι με τις εκτιμήσεις που οδήγησαν στον 865/2006 ουσιαστικά μπορούν να καταγραφούν σαν μια προσπάθεια να "κλείσουν οι πόρτες και τα παράθυρα" που είχαν δημιουργηθεί στην εφαρμογή του 338/97. Προσπάθεια που καθυστέρησε μια δεκαετία περίπου και μαζί με άλλες απαγορεύσεις, που έχουν δημιουργηθεί για άλλους λόγους (κτηνιατρικούς π.χ. εξαιτίας της "γρίπης των πουλερικών"), οδηγούν σε μια Eυρωπαϊκή Ένωση με είδη που θα παράγονται από εκτροφεία σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Άλλωστε από οικονομική άποψη π.χ. για τα πτηνά οι τιμές των αγρίων όταν εισήχθη το καθεστώς της καραντίνας πλησίασαν αρκετά τις τιμές αυτών που είχαν γεννηθεί σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

ΠAPATHPHΣH 2η: Oι ουσιαστικές παρεμβάσεις του 865/2006 είναι η αναγνώριση της ανάγκης:
α) Nα καθορισθούν αναλυτικά διατάξεις σχετικά με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια μεταχείρισης των δειγμάτων ζωικών ειδών που έχουν γεννηθεί και ανατραφεί σε αιχμαλωσία. H Eλλάδα από την εφαρμογή του 338/97 στον τομέα αυτό δεν έκανε τίποτα. Όλες οι αιτήσεις από το γραφείο CITES πήγαιναν στην Eπιστημονική Eπιτροπή και από εκεί έπαιρναν την άγουσα για τις "ελληνικές καλένδες", αναφερόμαστε βέβαια στην προσπάθεια λειτουργίας μονάδων και όχι στους ιδιώτες.
β) Nα διευκρινιστεί πλήρως ο όρος προσωπικά ή οικιακά αντικείμενα.
γ) Nα καθοριστούν διαδικασίες σήμανσης για να διευκολύνεται η ταυτοποίηση των ειδών.
δ) Nα μπει κάποιος φραγμός στην χρήση του όρου "προσυμβασιακό είδος", δηλαδή είδος που είχε εισαχθεί στην κοινότητα πριν την εφαρμογή του 338/97. Mια "πατέντα" που στην Eλλάδα "δούλεψε καλά". Aυτό για να γίνει κατανοητό αναφέρουμε το εξής παράδειγμα. Yπήρχε ένας παπαγάλος π.χ. Mπλε Μακάο –Anodorhynchus hyacinthinus-Hyacinth Macaw και με δεδομένο ότι ζει περίπου 70 χρόνια αρκούσε ένα πιστοποιητικό κτηνιάτρου να βεβαιώνει ότι, με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, είναι άνω των 10 ετών και συνεπώς χαρακτηρίζεται "προσυμβασιακό είδος" και τότε εκδίδεται πιστοποιητικό νομίμου κατοχής. Mην ψάξετε να βρείτε ποιος έχει Mπλε Μακάο, για άλλα είδη πρόκειται.
ε) Έκδοσης πιστοποιητικού για τα ζώα που έχουν γεννηθεί σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Eίναι άλλη μια "πατέντα" που στην Eλλάδα έχει βρει ένθερμους υποστηρικτές, μέχρι και σήμερα, στο καθεστώς με τις μαϊμούδες.
Eίναι γνωστό ότι από τα marmoset που έχουν εισαχθεί στην Eλλάδα τα τελευταία χρόνια νόμιμα, έχουν γεννηθεί αρκετά σε καθεστώς αιχμαλωσίας τα οποία πωλούνται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με μια βεβαίωση κτηνιάτρου ότι έχουν προέλθει από γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
στ) Nα οριστεί επακριβώς τι είναι προσωπικό είδος.
Για όσους φίλους η σύμβαση CITES είναι άγνωστη, μπορούν να επισκεφθούν το site Cites-Endangered Species στο οποίο θα βρουν, με μορφή ερωταπαντήσεων, πολύ χρήσιμα στοιχεία.

Πώς διαμορφώνεται η τιμή πώλησης ενός κουταβιού στην ελληνική αγορά.

Το παράδειγμα που ακολουθεί για ένα κουτάβι malteze είναι χαρακτηριστικό για να αντιληφθεί κάποιος πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην ελληνική αγορά.
Η αγορά στην Σλοβακία κοστίζει 190 ευρώ περίπου. Ο χονδρέμπορος επιβαρύνεται με μεταφορικά περίπου 700 ευρώ για κάθε αποστολή και συνήθως αντιστοιχoύν σε 60 με 100 σκυλιά τα οποία ταξιδεύουν οδικώς. Επιπλέον, ο χονδρέμπορος που ενδιαφέρεται για την δουλειά του, φυλάσσει τα κουτάβια στις εγκαταστάσεις του για 4 έως 7 ημέρες για να εγκλιματιστούν και να γίνουν ορισμένα εμβόλια.
Η πώληση από τον χονδρέμπορο στο pet-shop κυμαίνεται από 280 έως 320 ευρώ, επιπλέον 19% ΦΠΑ. Στην τιμή που αγοράζει το pet-shop προστίθενται περίπου 25 ευρώ που αφορούν έξοδα για το κλουβί μεταφοράς και τα μεταφορικά (μιλάμε για αποστολές μέσω ΚΤΕΛ και πλοίων, για τις μεταφορές αυτές θα ασχοληθούμε σε άλλο post γιατί υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω του τρόπου με τον οποίον γίνονται).
Το malteze αυτό στον καταναλωτή έφθανε στην τιμή των 700 και πολλές φορές των 800 ευρώ περίπου. Τελευταία, με την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι τιμές έχουν εκλογικευθεί, γιατί αφενός μεν τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα κάνουν τις εισαγωγές για λογαριασμό τους και εκτελούν τις παραγγελίες μαζεμένες και σε ορισμένο χρονικό διάστημα και αφετέρου δεν υπάρχει εμπόρευμα "stock" στις προθήκες τους για κανένα προϊόν, έτσι έχουν πετύχει να συμπιέσουν πολύ τις τιμές.
Το pet-shop, με την παραδοσιακή του μορφή, επιθυμούσε να κερδίσει τουλάχιστον 260 ευρώ (μην ξεχνάτε ότι στα 700 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και 19% ΦΠΑ). Στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στην συναλλαγή, γιατί το pet-shop συνήθως στα 700 ευρώ κάνει μια έκπτωση της τάξης των 50 ευρώ και κερδίζει άλλα 60 από την διαφορά του ΦΠΑ αφού συνήθως ο πελάτης όταν ρωτηθεί αν θέλει απόδειξη, λέει όχι, και η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς την έκδοση παραστατικών.
Το pet-shop στην ουσία βρίσκει τον πελάτη και κάνει 3 με 4 τηλέφωνα στους χονδρέμπορους για να βρει το κουτάβι και να το παραδώσει στον ενδιαφερόμενο. Σε μερικά pet-shops εμφανίζεται και το εξής παράδοξο, αναφέρουν στον πελάτη ότι το σκυλί θα είναι από εκτροφείο εξωτερικού και του παρουσιάζουν το κουτάβι με βιβλιάριο ελληνικό. Άσχετα από την δικαιολογία που θα αναφέρει το pet-shop, το κουτάβι αυτό κατά 99% είναι από αγγελία εφημερίδας και έχει αγορασθεί 200 ευρώ περίπου.
Είναι αυτό το κουτάβι προβληματικό; Θα έλεγα όχι. Αλλά εάν κάποιος θέλει τέτοιο κουτάβι μπορεί να το πάρει μόνος του χωρίς την μεσολάβηση του pet-shop. Στην Ελλάδα το 99% των εκτροφείων διαθέτει τα σκυλιά μόνο του χωρίς την μεσολάβηση των pet-shops.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν και pet-shops που προσωρούν σε ειεσαγωγές και έχουν στις προθήκες τους κουτάβια αλλά αυτά, στο σύνολο των 2.500 pet-shops, είναι λιγοστά.
Ο ιδιώτης καλό είναι να ζητά και ένα επταήμερο επιπλέον "κάλυψης" από την ημέρα παραλαβής, ούτως ώστε το κουτάβι να εγκλιματιστεί, πλήρως, στο νέο του περιβάλλον χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ποιά είδη κουταβιών φτάνουν τελικά στην Ελλάδα από το εξωτερικό;
1. Από επίσημα εκτροφεία που οι γέννες είναι εκτός ορίων δήλωσης για τους Κυνολογικούς ομίλους που είναι μέλη της F.C.I. (Federation Cynologique Internationale) (βλ. post Pedigree... η αρχή).
2. Από εκτροφεία που δεν είναι μέλη του Κυνολογικού Ομίλου της χώρας προέλευσης.
3. Από μικρούς ιδιώτες-εκτροφείς που ανήκουν στην κατηγορία των hobbyfarmers.

PEDIGREE... Η αρχή

1. Τι είναι "F.C.I.";
Είναι η Διεθνής Κυνολογική Ομοσπονδία (Federation Cynologique Internationale) που αποτελεί την παγκόσμια αρχή της κυνολογίας.


2. Τι προσφέρει η εγγραφή στoν Κ.Ο.Ε. (Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας);
Η εγγραφή είναι αναγκαία όταν ο ιδιοκτήτης του σκύλου θέλει να συμμετάσχει σε αγώνες μορφολογίας και εργασίας και να εγγράφει τις μελλοντικές γεννήσεις κουταβιών για να εκδοθούν πιστοποιητικά pedigree.


3. Τι είναι το pedigree;
Το pedigree είναι το πιστοποιητικό που δίνει την ταυτότητα του κουταβιού καθώς και την προέλευση των γεννητόρων του.
Παρέχει: Το επίσημο όνομα, την ημερομηνία γέννησης, τους προγόνους για τουλάχιστον 3 γενιές (συνήθως 5) με τα ονόματά τους και τον αντίστοιχο αριθμό pedigree, την υπογραφή του εκτροφέα και την σφραγίδα του κυνολογικού ομίλου της χώρας που έχει γίνει η γέννηση του κουταβιού.


4. Τι είναι το πιστοποιητικό Β.Ε.Α. και πώς είναι δυνατόν να αποκτηθεί;
Είναι η βεβαίωση που παρέχεται όταν οι γονείς ήταν εγγεγραμένοι στο Βιβλίο Εκτροφής Αναγνωρισμένων (φυλών). Όταν σε μια χώρα η εκτροφή κάποιου είδους δεν έχει αναπτυχθεί μορφολογικά, αλλά τα κουτάβια ανταποκρίνονται στα πρότυπα της φυλής, τότε περνάνε από εξέταση κριτών η οποία βεβαιώνει ότι πληρούν τα πρότυπα της φυλής.
Με ζευγάρωμα δυο σκύλων ΒΕΑ προκύπτουν απόγονοι ΒΕΑ1 που παίρνουν το αντίστοιχο πιστοποιητικό και οι απόγονοι δυο ΒΕΑ1 σκύλων παίρνουν πιστοποιητικό ΒΕΑ2, οι απόγονοι σκύλων τρίτης γενεάς (ΒΕΑ3) αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα εγγραφής στο Βιβλίο Εκτροφής Καθαρόαιμων (Β.Ε.Κ.) του Κυνολογικού Ομίλου.
Εδώ και αρκετά χρόνια στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας γίνονται αναγνωρίσεις ΒΕΑ2 και ΒΕΑ3 μόνο για τις ελληνικές φυλές (Ιχνηλάτες και Ποιμενικούς).


5. Πότε μπορεί να πάρει ένα σκυλί πιστοποιητικό pedigree από τον ΚΟΕ;
Εάν προέρχεται από γονείς με pedigree από αναγνωρισμενο Κυνολογικό Όμιλο (στην ουσία από ομίλους που είναι εγγεγραμμένοι στην F.C.I.) ή από γονείς ΒΕΑ3 και η γέννα δηλώθηκε εντός 30 ημερών.


6. Πότε μια γέννα αναγνωρίζεται από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος;
Αναγκαίες προϋποθέσεις:
i. Οι δυο γονείς να έχουν pedigree που να έχει καταχωρηθεί στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος.
ii. Η γέννα να δηλώνεται μέσα σε 30 ημέρες από τον ιδιοκτήτη του θηλυκού (ο οποίος λογίζεται ως εκτροφέας). Έστω και μια μέρα καθυστερημένης δήλωσης καθιστά την γέννα μη έγκυρη για την έκδοση πιστοποιητικού pedigree.
iii. Η πληρωμή παράβολου (περίπου 20 ευρώ).


Χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι:
α.
Εάν το θηλυκό κάνει δυο συνεχόμενες γέννες σε έναν χρόνο η αμέσως επόμενη γέννα δεν αναγνωρίζεται. Ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας δεν αποδέχεται (και συνεπώς δεν εγγράφει) πάνω από 6 γέννες για κάθε θηλυκό, για όλη την διάρκεια της ζωής του. Η σύσταση είναι το ζευγάρωμα να γίνεται το νωρίτερο σε κάθε δεύτερο οίστρο.
β. Οι ηλικές ζευγαρώματος είναι για το θηλυκό από 18 μηνών έως 10 ετών και για το αρσενικό από 16 μηνών έως 12 ετών. Τα όρια αυτά λογίζονται την ημέρα της επίβασης.
γ. Η προβλεπόμενη δερματοστιξία για την ταυτοποίηση του κουταβιού έχει αντικατασταθεί από το microchip.
δ. Σε περίπτωση θανάτου, πρέπει να γίνει η αντίστοιχη δήλωση.
ε. Ο Κυνολογικός Όμιλος μπορεί να στείλει επόπτη αναπαραγωγής.
στ. Στην δήλωση της γέννας υπογράφει και ο ιδιοκτήτης του επιβήτορα.
ζ. Απαιτείται βεβαίωση κτηνιάτρου ότι εξέτασε τα κουτάβια το πρώτο 48ώρο και στο διάστημα μεταξύ 15ης έως και 20ής ημέρας.
η. Δεν επιτρέπεται μετά την εγγραφή γέννας καμιά αλλαγή ή προσθήκη στο όνομα του σκύλου.
θ. Μαζί με την δήλωση της γέννας συμπληρώνεται και το πιστοποιητικό επίβασης που πρέπει απαραίτητα να έχει τις παρακάτω αναγραφές:
i. Όνομα και αριθμό μητρώου καταχώρισης στο Βιβλίο Γενεαλογίου του επιβήτορα.
ii. Όνομα και αριθμό μητρώου καταχώρισης στο Βιβλίο Γενεαλογίου του θηλυκού.
iii. Όνομα και διεύθυνση του ιδιοκτήτη ή του κάτοχου του επιβήτορα.
ix. Όνομα και διεύθυνση του ιδιοκτήτη του θηλυκού κατά τη στιγμή της επίβασης και την ημερομηνία απόκτησης του θηλυκού.
x. Τόπο και ημερομηνία που έλαβε χώρα η επίβαση.
xi. Υπογραφές του ιδιοκτήτη ή κάτοχου του επιβήτορα και του ιδιοκτήτη του θηλυκού.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fci.be που είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Federation Cynologique Internationale μπορείτε να λάβετε χρήσιμες πληροφορίες.
Ειδικότερα: Στην στήλη member countries μπορείτε να βρείτε τις διευθύνσεις ανά χώρα των αναγνωρισμένων Κυνολογικών Ομίλων και στην στήλη FCI kennel names τα ονόματα των κουταβιών για τα οποία έχει εκδοθεί πιστοποιητικό pedigree.
Τα δεδομένα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση από τους ομίλους-μέλη της FCI. Στην ουσία ο κάθε ενδιαφερόμενος παίρνει μια πρώτη ένδειξη εάν με βάση το όνομα έχει εκδοθεί pedigree.
Πρέπει να γίνει γνωστό ότι υπάρχουν και άλλοι όμιλοι εκτός FCI που χορηγούν πιστοποιητικά pedigree.