Πώς διαμορφώνεται η τιμή πώλησης ενός κουταβιού στην ελληνική αγορά.

Το παράδειγμα που ακολουθεί για ένα κουτάβι malteze είναι χαρακτηριστικό για να αντιληφθεί κάποιος πώς διαμορφώνονται οι τιμές στην ελληνική αγορά.
Η αγορά στην Σλοβακία κοστίζει 190 ευρώ περίπου. Ο χονδρέμπορος επιβαρύνεται με μεταφορικά περίπου 700 ευρώ για κάθε αποστολή και συνήθως αντιστοιχoύν σε 60 με 100 σκυλιά τα οποία ταξιδεύουν οδικώς. Επιπλέον, ο χονδρέμπορος που ενδιαφέρεται για την δουλειά του, φυλάσσει τα κουτάβια στις εγκαταστάσεις του για 4 έως 7 ημέρες για να εγκλιματιστούν και να γίνουν ορισμένα εμβόλια.
Η πώληση από τον χονδρέμπορο στο pet-shop κυμαίνεται από 280 έως 320 ευρώ, επιπλέον 19% ΦΠΑ. Στην τιμή που αγοράζει το pet-shop προστίθενται περίπου 25 ευρώ που αφορούν έξοδα για το κλουβί μεταφοράς και τα μεταφορικά (μιλάμε για αποστολές μέσω ΚΤΕΛ και πλοίων, για τις μεταφορές αυτές θα ασχοληθούμε σε άλλο post γιατί υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω του τρόπου με τον οποίον γίνονται).
Το malteze αυτό στον καταναλωτή έφθανε στην τιμή των 700 και πολλές φορές των 800 ευρώ περίπου. Τελευταία, με την δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων, οι τιμές έχουν εκλογικευθεί, γιατί αφενός μεν τα μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα κάνουν τις εισαγωγές για λογαριασμό τους και εκτελούν τις παραγγελίες μαζεμένες και σε ορισμένο χρονικό διάστημα και αφετέρου δεν υπάρχει εμπόρευμα "stock" στις προθήκες τους για κανένα προϊόν, έτσι έχουν πετύχει να συμπιέσουν πολύ τις τιμές.
Το pet-shop, με την παραδοσιακή του μορφή, επιθυμούσε να κερδίσει τουλάχιστον 260 ευρώ (μην ξεχνάτε ότι στα 700 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και 19% ΦΠΑ). Στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά στην συναλλαγή, γιατί το pet-shop συνήθως στα 700 ευρώ κάνει μια έκπτωση της τάξης των 50 ευρώ και κερδίζει άλλα 60 από την διαφορά του ΦΠΑ αφού συνήθως ο πελάτης όταν ρωτηθεί αν θέλει απόδειξη, λέει όχι, και η συναλλαγή ολοκληρώνεται χωρίς την έκδοση παραστατικών.
Το pet-shop στην ουσία βρίσκει τον πελάτη και κάνει 3 με 4 τηλέφωνα στους χονδρέμπορους για να βρει το κουτάβι και να το παραδώσει στον ενδιαφερόμενο. Σε μερικά pet-shops εμφανίζεται και το εξής παράδοξο, αναφέρουν στον πελάτη ότι το σκυλί θα είναι από εκτροφείο εξωτερικού και του παρουσιάζουν το κουτάβι με βιβλιάριο ελληνικό. Άσχετα από την δικαιολογία που θα αναφέρει το pet-shop, το κουτάβι αυτό κατά 99% είναι από αγγελία εφημερίδας και έχει αγορασθεί 200 ευρώ περίπου.
Είναι αυτό το κουτάβι προβληματικό; Θα έλεγα όχι. Αλλά εάν κάποιος θέλει τέτοιο κουτάβι μπορεί να το πάρει μόνος του χωρίς την μεσολάβηση του pet-shop. Στην Ελλάδα το 99% των εκτροφείων διαθέτει τα σκυλιά μόνο του χωρίς την μεσολάβηση των pet-shops.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν και pet-shops που προσωρούν σε ειεσαγωγές και έχουν στις προθήκες τους κουτάβια αλλά αυτά, στο σύνολο των 2.500 pet-shops, είναι λιγοστά.
Ο ιδιώτης καλό είναι να ζητά και ένα επταήμερο επιπλέον "κάλυψης" από την ημέρα παραλαβής, ούτως ώστε το κουτάβι να εγκλιματιστεί, πλήρως, στο νέο του περιβάλλον χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ποιά είδη κουταβιών φτάνουν τελικά στην Ελλάδα από το εξωτερικό;
1. Από επίσημα εκτροφεία που οι γέννες είναι εκτός ορίων δήλωσης για τους Κυνολογικούς ομίλους που είναι μέλη της F.C.I. (Federation Cynologique Internationale) (βλ. post Pedigree... η αρχή).
2. Από εκτροφεία που δεν είναι μέλη του Κυνολογικού Ομίλου της χώρας προέλευσης.
3. Από μικρούς ιδιώτες-εκτροφείς που ανήκουν στην κατηγορία των hobbyfarmers.

Δεν υπάρχουν σχόλια: